Naast duursporten, zoals fietsen en hardlopen, leek het mij goed om ook iets met yoga te gaan doen. Ik had in het verleden als eens een jaartje aan yoga gedaan, dus het was niet helemaal nieuw.

De reden dat ik bij jou terecht kwam was, dat je heel dichtbij de yogalessen aanbood. Ondertussen is de locatie al 3 keer verplaatst en dan blijkt dat de afstand eigenlijk niet zo belangrijk is. Belangrijk is, dat je prettige lessen geeft, voldoende uitdagend en die duidelijk een positief effect op mij hebben. Allereerst voel ik me na afloop van een les goed: ontspannen en mijn lijf is geactiveerd en goed opgewarmd.

Ik volg jouw lessen nu al enkele jaren en merk dat ik duidelijk soepeler wordt, wat op mijn leeftijd (68) belangrijk is. Op de fiets kijk ik gemakkelijker naar achteropkomend verkeer en bij het hardlopen kon ik mijn grenzen verleggen doordat ik een veel rustiger, diepere ademhaling heb en al enige jaren blessurevrij loop.

Hoewel het soms een opgave is om ’s avonds er nog op uit te gaan, ben ik altijd weer tevreden als ik naar de les geweest ben.

Peter Paul Verhoef

Sabine en Peter Paul

Ik ben Remedial Teacher en op dit moment ook nog docente Duits op een middelbare school. Deze baan houdt in dat ik in mijn lessen het best 100 % present moet zijn met volle aandacht voor mijn leerlingen. Naast de lessen heb ik veel werk zittend achter de laptop te doen. Ik moet goed ervoor zorgen dat ik genoeg beweging krijg en steeds weer in de ontspanning kom zowel lichamelijk als ook geestelijk. Dit is meer en meer belangrijk omdat ik intussen ook al 62 jaar oud ben.

Sinds een aantal jaren volg ik de Yogalessen van Adriaan op maandagavond. Meestal kom ik met veel gedachten (wat moet ik deze week nog allemaal doen, wat mag ik niet vergeten, hoe kan ik dit of dat oplossen) naar Yoga. En na de les is mijn hoofd leger en voel ik me veel rustiger en ontspannener. Ik heb mezelf weer gevonden. Voor mij is het fijn dat Adriaan niet alleen begeleiding geeft bij verschillende Yogahoudingen maar ons ook met veel aandacht begeleid om te voelen hoe we ons in het begin, na een tijd in een Yogahouding en vooral aan het eind van de les voelen. En die verschillen zijn groot!

Aandacht op de ademhaling hoort er bij Adriaan steeds bij. Ik ben steeds weer opnieuw verbaasd hoe de bewuste ademhaling helpt om de eerste pijn in een Yogahouding te verzachten of helemaal weg te halen door in de pijn zelf te ademen. En dan lukt het veel beter om in de houding te kunnen blijven en die betreffende lichaamsdelen soepel te krijgen.

Fijn zijn voor mij ook de afwisselende lessen. Soms zijn het veel vloeiende bewegingen waar een houding in de volgende overgaat. Heerlijk om hierin zo mee te gaan en vreugde aan mijn lichaam te krijgen! Of wij oefenen met nieuwe uitdagende houdingen en ontdekken nieuwe mogelijkheden. Wat zo’n lichaam toch allemaal kan! Of wij oefenen met evenwichtshoudingen die mij maar beter op vakantie lukken (zie foto)! Maar ook hier is het weer belangrijk voor mij om waar te nemen dat ik in stresstijden veel minder in balans ben.

Ik heb lang niet meer echte rugpijn gehad en ook mijn nekpijn is ondanks mijn zittend werk veel minder geworden. In het algemeen voel ik me soepeler. En nog een fijne bijwerking is dat ik me veel minder met andere mensen vergelijk. In het begin van mijn Yogaervaring was ik vaak ermee bezig hoe de anderen het doen. Kunnen die het veel makkelijker dan ik? Komen die verder in een houding dan ik? Doe ik iets fout? Moet ik meer inspanning geven om het beter te kunnen? Adriaan wijst ons steeds opnieuw erop dat het wel fijn is om jezelf uit te dagen maar dat het ook heel belangrijk is om je grenzen waar te nemen en er niet overheen te gaan. Ik kijk al lang niet meer hoe de anderen het doen maar kan mij steeds opnieuw erover verheugen dat plotseling een houding aangenaam wordt die daarvoor heel vreemd voelde of alleen maar pijnlijk was. En dit heeft effect op mijn leven: ook hier ga ik intussen veel minder mezelf vergelijken met anderen.

Bedankt Adriaan voor de fijne Yogalessen en die extra’s aan aandacht voor de ademhaling en een vriendelijkere houding tegenover onszelf!

Sabine Martens

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

In de zomer van 2019 maakte ik in een aantal proeflessen voor het eerst kennis met yoga, gegeven door Adriaan. Ik ging er open in, om te ontdekken of het me zou helpen om de drukte in mijn hoofd  wat te verminderen.
In de eerste proefles was ik al meteen positief verrast door de oefeningen op de yogamat, zowel de ademhalingsoefeningen als de houdingsoefeningen. De verrassende oefeningen waren in alle opzichten een aangename uitdaging. Focus op de ademhaling klinkt zo gemakkelijk, maar je komt erachter hoe snel je gedachten steeds weer afdwalen. En de andere oefeningen vragen ook om concentratie, balans, spierkracht, uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen en nog zoveel meer. En dat onder de rustgevende begeleiding van Adriaan, die de oefeningen duidelijk uitlegt en voordoet, maar ook een relativerende toon gebruikt, waarin het vooral gaat om bewustwording/waarneming zonder oordeel. Na een aantal jaren is de yogales een vast onderdeel van mijn week. Adriaan geeft altijd een welkom gevoel, straalt rust uit en stimuleert je om je fysieke grenzen wat te verleggen. Iedere les is weer anders, met nieuwe en vertrouwde oefeningen, die letterlijk zorgen voor opwarming van je lichaam. Juist die balans tussen de fysieke uitdaging en de ademhalingsoefeningen maakt het speciaal.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Al ruim vier jaar ga ik wekelijks naar de yogalessen bij Adriaan.

Ik heb hierdoor mijn eigen lichaam en geest beter in evenwicht kunnen brengen.

Het zijn plezierige en ontspannende lessen, waar ik graag heen ga en na de in- en ontspanning, weer tevreden vertrek.

De stem van Adriaan en de manier van begeleiden in de yogahoudingen zijn heel rustgevend.

Kortom, het voelt als een warme en veilige omgeving, waar ik graag deelgenoot van ben.

“Hele fijne les, elke keer weer is er ruimte om jezelf te mogen zijn. Vriendelijk en mens-geïnteresseerde, vakkundig docent”
“Adriaan geeft op een fijne manier les, op verschillende niveaus. De communicatie is altijd goed en helder.”