Mijn naam is Adriaan van Ek, geboren in 1971. Sinds enkele jaren ben ik actief met yoga. Op zoek naar meer verdieping in het leven en op zoek naar meer zelfvertrouwen schreef ik me in 2013 in voor een mindfulness training. Ik wilde meer ontspanning in mijn leven en niet meer zo gespannen en gestrest door het leven gaan. Meditatie was nieuw voor me. En het eerste wat ik leerde was een uitspraak van Jon Kabat-Zinn “mindfulness is een manier om aandacht te geven, bewust, in dit moment, zonder oordeel”. Dat was bijzonder nieuw voor me. Zonder oordeel. Ik was opgevoed met ‘dit is goed en dat is fout’. Het zondebesef vanuit de christelijke traditie was duidelijk aanwezig  geweest in mijn opvoeding. Ook had ik nooit geleerd te luisteren naar mijn lichaam, te voelen wat aanwezig is in mij. Zonder oordeel kijken naar je lichaam en je lichaam zonder oordeel voelen? Nee. Zover was ik (nog) niet. Ook de bodyscan is voor mij helemaal nieuw in deze training. Het lichaam wordt deel voor deel gevoeld. Ik vind het bijzonder, ik voel tintelingen, ik voel de energie stromen, ik voel… Niet elke keer voel ik me goed bij deze oefening. Soms voel ik weerstand, wil ik niet voelen. Ik voel emoties, ik voel verdriet en woede. Ik kan deze maar moeilijk uiten. Maar ze zijn aanwezig en daar hoef ik nu geen oordeel over te hebben. Het mediteren brengt inzichten hoe ik op dingen reageer, hoe ik naar mezelf kijk en naar anderen. Het leert me om geen oordeel te hebben, niet alles direct af te keuren. Minder zwart-wit denken, maar genuanceerder. In deze training is ook mijn eerste kennismaking met yoga. Een paar eenvoudige houdingen, bewegingen. Dit is confronterend voor me. Ik voel hoe spanning en emoties vastzitten in mijn lichaam. Het lukt me niet om daar zonder oordeel naar te kijken. Ik wijs yoga af, ik wil daarmee niet verder. Toch besluit ik na deze training een beginnerscursus yoga te gaan doen. Ik wil gaan onderzoeken waarom ik dit niet fijn vind. Ik zoek die weerstand juist op. Enkele weken krijg ik les van Johan Noorloos in De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Hier wordt de interesse gewekt om door te gaan. Ik kom na de lessen in Amsterdam in Amersfoort bij Bindi terecht. Hier volg ik diverse soorten yogalessen van diverse docenten. Ik wil niet alleen yogalessen volgen, maar ook over de achtergrond van yoga wil ik meer weten. Ik oriënteer naar een opleiding en kom uit bij Raja Yoga. En juist dan gaat Monique Buijs deze basisopleiding in Amersfoort starten. Ik schrijf me in. Twee jaren krijg ik les van Monique. Door haar verhuizing vervolg ik de opleiding bij Samyama in Naarden. Ondertussen heb ik het basisjaar en de 3-jarige docentenopleiding afgerond.
Naast deze opleiding tot yogadocent heb ik in Amersfoort de 4-jarige opleiding bij Mens & Intuïtie gevolgd. Intuïtieve Ontwikkeling, Healing, Reading en ‘leading’ of ook wel ‘lightworker’ genoemd.
Beide opleidingen gaan over persoonlijke ontwikkeling. Hoe sta ik in dit leven, hoe bewust leef ik mijn leven? Het gaat over contact maken en hebben met jezelf en het contact met anderen.
Door deze opleidingen te doen is er meer zelfvertrouwen gekomen in mijn leven. Er is meer rust en balans ontstaan. Hierdoor ervaar ik meer vrijheid en flexibiliteit in dit leven. Yoga, meditatie, bewustzijn en spiritualiteit zijn ondertussen onlosmakelijk met elkaar verweven in mijn leven. Bij Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte heb ik de module ‘Yoga voor ouderen’ gevolgd. Zo heb ik meer kennis opgedaan om ook deze doelgroep te begeleiden op de yogamat.