Afscheid
Je kunt in dit leven geconfronteerd worden met afscheid. Afscheid nemen van iemand waar je van houdt. Dit kan door een overlijden zijn, maar ook door het verbreken van een relatie. Afscheid nemen van je werkplek bij verlies van je baan. Afscheid nemen van je gezondheid bij een (chronische) ziekte.
Iemand die je lief was, iets dat belangrijk voor je was, is er niet meer. Dit kan overweldigend zijn en eenzaam. Er zijn veel gedachten en emoties. We voelen heel veel of juist helemaal niet meer.

Yoga
Yoga staat voor verbinden. Het gaat om eenheid en heel zijn. Om het verbinden van lichaam en geest. Om weer bewust te worden van je lichaam door de yoga-houdingen die we doen en de aandacht te brengen naar je adem. Zo kun je uit je hoofd komen, uit die malende stroom van gedachten. Ook werkt het kalmerend voor je zenuwstelsel. Het maakt je flexibel en bevordert de balans. Hierdoor kan de energie weer door je lichaam stromen.

Afscheid & Yoga
Deze cyclus van 6 wekelijkse lessen is ontwikkeld voor personen die onlangs, of langere tijd geleden, te maken hebben gehad met afscheid nemen in hun leven.
Dit proces gaat met vallen en opstaan en doet iedereen op de eigen manier.
Ook het lichaam doet hierin mee. Fysieke klachten kunnen ontstaan, je voelt je moe of grieperig. Spanning kan vast gaan zitten in je schouders of juist in de maagstreek. Ook op de ademhaling heeft het impact. En juist in deze periode, een periode waarin het wel lijkt dat alles anders is dan voorheen, je soms niet meer weet hoe je verder moet, is het goed dat er houvast komt. Dat het tijd wordt niet meer in het hoofd te zitten maar weer contact te maken met je lichaam. Dat je weer bewust bent dat je ademt, bewust wordt van je eigen adem. Dat geeft lucht.
Door weer naar je lichaam te luisteren zal het proces van afscheid nemen niet verdwijnen, het zal niet versnellen. Maar je zult het verdriet en de pijn leren voelen en erkennen. Door de adem en de beweging van het lichaam te synchroniseren, door weer bewust contact met jezelf te maken, zal het zachter worden.

Yogadocent
Deze lessen worden gegeven door Adriaan van Ek. Mijn ervaring met rouw en mijn ervaring met yoga en meditatie wil ik combineren. In 2018 overleed mijn moeder en, vijf maanden later, mijn vader. Een heftige periode van verdriet en zorg. Het ouderlijk huis was weg. Het voelde alsof de basis weg was, daar waar mijn leven begon. Ik wilde de eerste periode de pijn en het verdriet, het gemis, niet voelen. De yogamat vermeed ik. Mediteren deed ik niet meer. Ik vluchtte weg bij mijn gevoel vandaan. Na enige tijd werd het duidelijk dat ik er niet aan kon ontkomen. Ik stapte thuis weer op de yogamat. Helemaal alleen durfde ik het wel, niet in de drukte van een yogaschool. Ik stond op de mat en deed 1 à 2 houdingen. Dat was al voldoende voor dat moment. Langzaamaan begon het weer te stromen en deed ik meer houdingen. De lessen die ik ging geven als docent stonden duidelijk in het teken van mijn proces. Ga maar staan en voel. Weer contact maken met je lichaam en je adem. Dat is yoga. Dat is voelen en ervaren wat er op dat moment is en wat er nodig is. Soms voelt het als een flow, kan ik makkelijk meebewegen met het leven en een ander moment is het weerstand. De weerstand tegenkomen is op de yogamat veilig, maar vaak heel confronterend. Hoe ga je daarmee om? Hoe vertaal je dit naar het dagelijks leven waar je dit ook tegenkomt? Ik help je graag, vanuit mijn ervaring, om weer te kunnen en mogen staan en om (weer) te bewegen. Niet als therapie of als coachtraject, maar als yogadocent. Om zo met deze lessen rust te vinden in de hectiek van emoties en om stil te staan bij dat wat er is.

“In deze mooie cursus leer je om via lichaam, ademhaling, mindfulness en compassie contact te maken met wat in jou leeft na een emotioneel afscheid, gevoelens een plek te geven en ook stukken in jezelf te helen.
Adriaan is authentiek, krachtig en weet op een mededogende manier, vanuit kennis en ervaring, mensen hierin te begeleiden.”

Yogagroep
De houdingen in de cursus zijn eenvoudige, rustige oefeningen. Geen ingewikkelde, veeleisende houdingen. Het gaat erom dat je weer kunt gaan voelen. Om de spanning uit je lichaam te halen en de energie weer te laten stromen. Om weer te komen in dit moment en zo jezelf rust te gunnen. In de veilige setting van een kleine groep. Met respect voor elkaar en het proces dat je doormaakt. De lessen worden gekenmerkt door mildheid en zachtheid. Met respect en aandacht voor je lichaam. Geen prestatiedrang om verder in de houding te komen. Het gaat er niet om hoe ver je in de houding komt maar hoe diep je de houding voelt.

Deze serie is enkele keren gegeven in Nijkerk en in Yogastudio de Zonnecirkel in Lelystad. 

Bij interesse en voor meer informatie neem je contact op met: adriaanvanek@gmail.com of 06 34286528.

Wil je deze serie volgen maar niet in groepsverband, of juist met je eigen groep?
Ook dat kan, neem contact op, dan spreken we door wat je wensen zijn. Zo kan de serie afgestemd worden op je specifieke situatie.