Balansoefeningen helpen je bij het oefenen van concentratie, van focus. Hoe drukker je in je hoofd bent, hoe moeilijker je kan concentreren, des te sneller ben je uit balans.

Om in de houding te gaan is het van belang om voor dat je de houding fysiek uit voert deze eerst te visualiseren. Het lichaam volgt. In de houding gaan doe je met volledige aandacht. Je merkt op hoe je lichaam beweegt, de houding aanneemt. Om vervolgens de focus te houden bij de houding, het punt van nu. Ook als je uit de houding gaat doe je dit met aandacht. Om daarna de uitwerking te ervaren.
Zeker bij een balansoefening is het belangrijk om te ervaren hoe je er bij staat, beide voeten weer op de grond. Zeker zo belangrijk is om te ervaren wat de mentale uitwerking is. Welke gedachten zijn er? Zijn ze vriendelijk en liefdevol naar jezelf? Ook emotioneel kan er een uitwerking zijn, gevoelens kunnen een rol spelen.

Yoga is rekken en strekken en daarna rust je uit. Als je zo een yogabeoefening doet is dat prima voor je fysieke lichaam. Maar je bent meer dan dat. Zoveel meer. Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest, zoals Pantanjali schrijft in de sutra’s. Met open aandacht in het hier en nu aanwezig zijn. Niet met je gedachten in het verleden blijven hangen, niet met je gedachten al in de toekomst zijn. Maar dit moment heel bewust meemaken, beleven. In het hier en nu aanwezig zijn, in balans zijn. Om de geest steeds meer tot rust te laten komen.

Om je geest tot rust te laten komen is er meer dan de asana’s, de yoga-houdingen. Patanjali heeft het over een 8-voudig pad. Asana, de fysieke oefening, is daar één van. Het is een goed begin om hier mee te starten. Om jezelf hierin te bekwamen. Als je nieuwsgierig genoeg bent dan bekwaam je je ook in de andere onderdelen van dit pad.

Eerst dan maar een balansoefening? Kom een keer naar een yogales, ik begeleid je met aandacht op de yogamat.

Categorieën: ABC

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *