Ontspannen kan je leren. Ben jij iemand die van ’s morgens vroeg tot in de avond ‘aan‘ staat? Altijd bezig, altijd wel iets te doen? Je gaat van de ene activiteit naar de andere. Dan zou ontspannen wel eens heel belangrijk voor je kunnen zijn. Ontspannen betekend dat je tot rust komt. Zowel fysiek als mentaal, lichamelijk en geestelijk. In een ontspannen toestand kan je ook beter je emoties waar nemen. Vanuit de ontspanning kan nieuwe energie weer gaan stromen, kan je creativiteit toenemen.

Nu is ontspannen bij veel mensen iets waar ze geen tijd voor hebben, het zichzelf niet gunnen. Met discipline en geduld kan je wel aan ontspanning werken. Het komt je namelijk niet aanwaaien. Als je naar een film kijkt wil het niet zeggen dat je aan het ontspannen bent. Ook al lig je languit op de bank. Je bent dan aan het consumeren.
Wil je echt ontspannen dan is het nodig om je eigen grens aan te geven en naar je lichaam te luisteren. Aandachtig zijn. Aanwezig zijn in dit moment. Om je lichaam te voelen en te ervaren. Om op te merken hoe druk het is in je hoofd (of hoe rustig) en je gevoelens waar te nemen. Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Zeker negatieve gedachten kunnen van invloed zijn op je lichaam. Je slaapt dan slecht, het heeft invloed op de bloeddruk, spieren kunnen gaan vast zitten etc.

Hoe kan yoga je helpen te ontspannen?

In een yogales leer je bewust te worden van je lichaam. Door de verschillende houdingen en het bewegen leer je het lichaam te voelen. Tussen de houdingen door is er aandacht om de uitwerking van de houding te ervaren. In een yogales breng je de aandacht naar jezelf. Ook is er is aandacht voor de adem. De ademhaling volg je en je wordt je bewust van de adembeweging in het lichaam. Door aandachtig te ademen maak je endorfine aan. Dat is een stofje die er voor zorgt dat je opgewekt en prettig voelt. Een lichaamseigen stof die je zelf aanmaakt die bijdraagt aan geluk en gezondheid. Wat de yogi’s in India eeuwen geleden al ontdekte is door de wetenschap van nu bevestigd. Hoe mooi is dat?!
Een diepe, rustige ademhaling leidt tot een kalmere geest en dit leidt weer tot een diepe, rustige ademhaling. Met ademhalingsoefeningen leer je rustiger en regelmatiger te ademen wat een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel.

Tijdens een yogales span je spieren aan en laat je spieren weer ontspannen. Je blijft daar met de aandacht bij om het verschil te ervaren tussen aan- en ontspannen. Door de dag heen spannen we diverse spieren aan die we zouden kunnen ontspannen. Zo kan je iemand zijn die regelmatig de kiezen op elkaar klemt, een frons in het voorhoofd heeft of de schouders opgetrokken heeft. In een yogales kan je hiervan bewust worden. Het kan iets zijn wat je al jarenlang doet en waar je prettig bij voelt. Door hier bewust van te worden kan je de spieren weer leren ontspannen. Het is niet een knop omzetten en klaar. Het vraagt discipline en geduld. Maar na een korte of langere periode zal je merken dat je lichaam minder verkrampt is. Dat je spierspanning eerder herkend en erkend. Dat je bewust de spieren kan ontspannen. Er komen bij de yogalessen ook diverse ontspanningsoefeningen voorbij die je helpen om spierspanning los te laten. Om je lichaam te ontspannen en te resetten. Elke les wordt afgesloten met een eindontspanning. Languit liggend op de yogamat, eventueel aangevuld met een deken of kussen, kom je tot ontspanning. Om te leren hoe je het lichaam kan ontspannen en tot rust kan laten komen. En je zal merken dat als je lichaam aandacht krijgt en ontspant je ook rustiger wordt in je hoofd.

Er bestaan diverse soorten yoga. Sommige vormen van yoga zijn meer een workout. Actief en zeer inspannend. Maar veel yogavormen zijn er op gericht om in te spannen en ook te ontspannen. Om balans te creëren tussen deze beiden. Om je te leren dit ook in het dagelijks leven te doen. Een druk en stressvol leven met nog net tijd voor één uurtje yoga in de week zal niet veel bijdrage aan je gezondheid. Yoga gaat verder dan de yogamat. Wat je tijdens een les leert neem je mee om toe te passen in je dagelijks leven. Om naast de inspanning ook de ontspanning te integreren en zo meer in balans te zijn. Om tussen de ene activiteit en de andere een korte tussenpauze te creëren om bij jezelf na te gaan hoe je lichaam aanvoelt en bewust te zijn van je ademhaling.  

Nu je dit allemaal weet is het logisch dat je interesse gewekt is. Het is belangrijk je verwachtingen reëel te houden. Je moet het in je systeem krijgen door er een gewoonte van te maken. De kracht van yoga zit in de herhaling.
Uiteraard kan je meedoen met een yogales. Bij Hatha Yoga of bij Restorative Yoga. Wat deze twee vormen van yoga inhouden kan je verder lezen op deze website lezen onder yoga, hatha-yoga en restorative-yoga.
Ook kan je informeren naar een privé yogales of een les voor een eigen groep.

Categorieën: ABC

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *